ОШ " Бата Булић " - Петровац на Млави
Писмо ученицима

Датум: 24. Mart 2020 16:32 Категорија: Новости

Драги ученици,
Услед ванредног стања у земљи, уведеног ради заустављања ширења вируса - корона, ових дана суочавате се са новом и непознатом ситуацијом. Школу какву познајете заменила је настава на даљину, вашу класичну учионицу заменила је виртуелна, уместо табле користите ТВ пријемник или монитор, са учитељицом или наставником контактирате преко мобилних телефона, таблета, рачунара, учите на потпуно другачији начин... Ваше другове из одељења више не виђате уживо и дружите се сада само преко Viber или WhatsApp група, Messenger-a, Instagrama... Уз све то, у кући сте више са родитељима, братом, сестром, можда баком и деком...Много мање можете да шетате, да се играте напољу, посебно ако живите у згради, а много више времена проводите на друштвеним мрежама, вероватно пратите вести и различите објаве. И поред свега тога, забринути сте за очување свог здравља и здравља своје породице.  

 

Многи од вас желе да буду успешни ученици, да одговоре на све захтеве учитеља и наставника. При томе, задаци стижу и преко Viber-а, и преко Google упитника, e-maila, е-учионице... Ваш телефон понекад можда и не може да подржи сваку апликацију коју треба да инсталирате или не можете да се улогујте на време. Знамо да многе од вас то брине, као и оцене које ћете добити, ако неки задатак не урадите добро или га не урадите на време.

Желимо да вам кажемо да да је у реду да сте збуњени, упашени, нервозни, да не стижете све да постигнете. Такође, желимо да знате да смо и ми одрасли, такође затечени новом ситуацијом. И за нас је ово нови начин наставе, за који се нисмо припремали, а желимо свој посао да обављамо што боље, да вам пружимо што више информација, поред оних са ТВ емисија и да вам дамо прилику да кроз задатке то своје знање проверите. Верујемо да осећате да сте преоптерећени због свих захтева нас одраслих.
 
Треба да знате, да је у настави на даљину, другачије и оцењивање. Учитељи и наставници оцењиваће сада много више ваш труд, залагање, заинтересованост за учење, а не само резултате и тачност задатака, што сте вероватно већ и приметили. Наставници ће похвалити сваки задатак који сте урадили самостално, иако је са грешкама. Биће поносни на вас ако редовно пратите ТВ емисије и коментаришете то у групи. Помоћи ће вам ако им напишете да неки задатак нисте успели да завршите или нисте успели да се улогујете и пошаљете одговоре у одређено време.
Такође, да бисмо ми, одрасли, што боље организовали наставу на даљину и да вас не бисмо сувише оптеретили, важно је и да нам шаљете своје коментаре, утиске, препоруке...
По здравље је ризично и ако већину времена проводите само уз мобилни телефон, компјутер, телевизију. Зато, искористите ово време да се играте са члановима своје пордице, да одржавате своју физичку кондицију радећи вежбе. Пронађите неки хоби којим се можете бавити у кући. Помозите родитељима у кућним пословима. Позовите телефоном баке и деке, рођаке и пријатеље са којима се дуго нисте чули. Прочитајте неку књигу и запишите утиске у свој читалачки дневник. Цртајте, сликајте, свирајте, певајте, играјте различите друштвене игре са члановима своје породице... Наравно, информишите се о мерама заштите здравља и придржавајте их се,  перите руке, одржавајте личну хигијену и будите у кући док опасност од вируса не прође.
Запамтите, најважније је здравље! Школске задатке ћете савладати само ако сте здрави, а ваши учитељи и наставници ће вам помоћи да их што успешније решите. И опустите се, сачекаће они, ако нисте баш све стигли у једном дану!
Овом приликом, желимо и да вас подсетимо да смо и ми, психолог и педагог, ту за вас у нашој новој онлајн школи. Ако вам је потребна помоћ или подршка, обратите се својој учитељици, или разредном старешини, а они ће вас повезати са нама.

 
Желимо вам добро здравље!                         

психолог и педагог