ОШ " Бата Булић " - Петровац на Млави
Упис првака

Упис деце у основну школу уређује се Законом о основном образовању и васпитању. У први разред уписује се свако дете које до почетка школске године има најмање шест и по, а највише седам и по година – тзв. редован или обавезан упис, односно деца која су рођена од 1. 3. 2012 - 28. 2. 2013. Испитивање детета уписаног у школу врше психолог и педагог школе на матерњем језику детета, применом стандардних поступака и инструмената, препоручених од овлашћене стручне организације.
 
Дете које до почетка школске године има од шест до шест и по година може се уписати уколико се у поступку провере спремности за полазак у школу утврди да је спремно за школу - тзв. превремени упис. Проверу спремности детета које по узрасту није стасало за полазак у школу врши психолог школе применом стандардних поступака и инструмената, препоручених од овлашћене стручне организације. После добијеног мишљења психолога, школа или препоручује упис детета у први разред, или одлагање уписа уз похађање припремног предшколског програма. Родитељ коме је препоручено одлагање поласка у школу може да поднесе захтев комисији школе за поновно утврђивање спремности за полазак у школу. Комисију чине: психолог, педагог, учитељ и педијатар детета.
 
Одлагање редовног уписа у полазак у школу врши се само изузетно, од стране психолога и педагога, после испитивања детета уписаног у школу, на основу мишљења интерресорне комисије, која даје мишљење и доказе о потреби одлагања и предлог мера додатне образовне, здравствене и социјалне подршке детету до поласка у школу.
 
Упис првака у нашу школу вршиће секретарица, од 1. 4. 2019. године до 31. 5. 2019. године. 
Родитељ или старатељ детета у обавези је да том приликом достави следећа документа:
 

  • извод из матичне књиге рођених за дете
  • доказ о лекарском прегледу детета
  • уверење о похађању припремног предшколског програма (може се доставити накнадно)
  • пријаву пребивалишта (на увид)
 
У нашој школи, ове школске године, испитивање детета уписаног у школу врши психолог школе, у заказаним терминима.


Запамтите:
 
Ваше дете полази у школу. Ви сте заслужни за то што је здраво и спремно за полазак у први разред – будите поносни на себе! Ваша је одговорност да га добро припремите за школу. Ваш утицај на дете је најјачи. Ваше дете ће бити наш ђак осам година, али  увек ће остати ваше дете.
 
Ваше дете полази у школу. И кад постане ученик, дете је и даље дете – не захтевајте од њега да игру замени учењем. Детету је игра потребна.игру не може да замени ништа – ни учење, ни хоби, ни спорт. Проћи ће још доста  година док ваше дете не постане адолесцент, а затим и одрасла особа. Не гурајте га прерано у свет одраслих!важно је да дете увек буде свесно да је дете и да има мање обавеза, али и мања права него одрасли.
 
Ваше дете полази у школу. То је важан тренутак у животу детета и у вашем животу. Потрудите се да за дете тај тренутак буде посебан, свечан и леп. Сетите се да је сваки почетак тежак и будите детету, на том почетку, ослонац и подршка. Ви сада делите ауторитет са учитељем – уважите га, сарађујте са њим, послушајте његов савет (то ће бити најсигурнији начин да и  дете прихвати ауторитет учитеља).
 
Ваше дете полази у школу. Школа није кућа, у којој је дете често сасвим слободно у понашању и окружено сталном пажњом укућана. Школа није вртић. Школа је место у којем важе мало строжија правила него у кући и у вртићу. Ваше дете је најлепше, најбоље, најпаметније, најважније - Вама. У школи ће ваше дете такође бити важно – једнако као и сва остала деца. Припремите своје дете да буде стрпљиво и да научи да свако има своје време. Припремите га да у школи неће увек бити по његовом и да сва пажња неће бити посвећена њему. Своју позицију у својој групи вршњака градиће само, својим понашањем према другима. Свој школски успех избориће само, својим свакодневним трудом.
 
Ви не полазите у школу! Не говорите детету „ево наше учитељице“, „сада ћемо да урадимо домаћи“... Учитељица је његова, а и домаћи задаци. Не радите ништа што дете треба да ради уместо њега. Помозите му ако и колико му је помоћ потребна, и имајте пуно стрпљења.  
 
Како ћете најбоље припремити дете за школу?
 
  • Тако што ћете имати поверења и у дете и у учитеља.
  • Тако што ћете научити дете да је школа важна.
  • Тако што ћете прихватити своје дете такво какво јесте.
  • Тако што ћете се придржавати правила понашања у школи и тиме дати пример  детету.
  • Тако што ћете се увек трудити да у вашој породици буде пуно љубави и слоге – то је најлепши поклон који можете дати свом детету...
 
 
школски  психолог