ОШ " Бата Булић " - Петровац на Млави
Упис првака

Поштовани родитељи будућих ђака првака,
Дописом Министарства просвете, науке и технолошког развоја добили смо информације  о поступку и терминима уписа у основну школу  о чему и Вас обавештавамо:
 
-Најпре је потребно на порталу е-управа заказати термин за упис у основну школу.Заказивање термина почиње 28.5.2020.  и траје до 10.7.2020. године
 
-У заказаном термину се долази у школу и истовремено се врши упис и тестирање детета
 
-Приликом уписа потребно је да дете има обављен лекарски преглед.Уколико је лекарски преглед обављен пре 16.3.2020. или код приватног лекара потребно је да нам доставите лекарско уверење  о извршеном прегледу.Лекарски преглед обављен после 16.3.2020. доставља нам се по службеној дужности .  


-Такође Вас молимо да приликом уписа имате Ваш ЈМБГ  као и ЈМБГ Вашег детета.


Друга докуменатација није потребна.
Уколико постоје било какве нејасноће или проблеми  око заказивања термина  будите слободни, обратите се директно школи на бројеве телефона 012/71-60-249  и  063/81-44-147 у периоду од 9-12 часова и ми ћемо Вам радо изаћи у сусрет.
 
              Желимо Вашем детету срећан упис и полазак у школу
                                                            директор ОШ "Бата Булић"
                                                                   Иван Радосављевић
 
 
 
 
Запамтите:
 
Ваше дете полази у школу. Ви сте заслужни за то што је здраво и спремно за полазак у први разред – будите поносни на себе! Ваша је одговорност да га добро припремите за школу. Ваш утицај на дете је најјачи. Ваше дете ће бити наш ђак осам година, али  увек ће остати ваше дете.
 
Ваше дете полази у школу. И кад постане ученик, дете је и даље дете – не захтевајте од њега да игру замени учењем. Детету је игра потребна.игру не може да замени ништа – ни учење, ни хоби, ни спорт. Проћи ће још доста  година док ваше дете не постане адолесцент, а затим и одрасла особа. Не гурајте га прерано у свет одраслих!важно је да дете увек буде свесно да је дете и да има мање обавеза, али и мања права него одрасли.
 
Ваше дете полази у школу. То је важан тренутак у животу детета и у вашем животу. Потрудите се да за дете тај тренутак буде посебан, свечан и леп. Сетите се да је сваки почетак тежак и будите детету, на том почетку, ослонац и подршка. Ви сада делите ауторитет са учитељем – уважите га, сарађујте са њим, послушајте његов савет (то ће бити најсигурнији начин да и  дете прихвати ауторитет учитеља).
 
Ваше дете полази у школу. Школа није кућа, у којој је дете често сасвим слободно у понашању и окружено сталном пажњом укућана. Школа није вртић. Школа је место у којем важе мало строжија правила него у кући и у вртићу. Ваше дете је најлепше, најбоље, најпаметније, најважније - Вама. У школи ће ваше дете такође бити важно – једнако као и сва остала деца. Припремите своје дете да буде стрпљиво и да научи да свако има своје време. Припремите га да у школи неће увек бити по његовом и да сва пажња неће бити посвећена њему. Своју позицију у својој групи вршњака градиће само, својим понашањем према другима. Свој школски успех избориће само, својим свакодневним трудом.
 
Ви не полазите у школу! Не говорите детету „ево наше учитељице“, „сада ћемо да урадимо домаћи“... Учитељица је његова, а и домаћи задаци. Не радите ништа што дете треба да ради уместо њега. Помозите му ако и колико му је помоћ потребна, и имајте пуно стрпљења.  
 
Како ћете најбоље припремити дете за школу?
 
  • Тако што ћете имати поверења и у дете и у учитеља.
  • Тако што ћете научити дете да је школа важна.
  • Тако што ћете прихватити своје дете такво какво јесте.
  • Тако што ћете се придржавати правила понашања у школи и тиме дати пример  детету.
  • Тако што ћете се увек трудити да у вашој породици буде пуно љубави и слоге – то је најлепши поклон који можете дати свом детету...
 
 
школски  психолог