ОШ " Бата Булић " - Петровац на Млави
Савети за родитеље

Датум: 23. Mart 2020 10:17 Категорија: Новости

    ПОШТОВАНИ РОДИТЕЉИ,
 
 
   Нормално је да у оваквим околностима осећате страх, узнемиреност и забринутост.
 
   Са друге стране, ваш основни родитељски задатак јесте да ублажите стрес код своје деце, јер и они осећају исто што и ви.
 
    Kако да, уз сва непријатна осећања, будете својој деци ослонац и подршка и да им пружите неопходан осећај сигурности?
 

   Прво, не дозволите да вас непријатна осећања преплаве. Будите свесни свог страха и господарите њиме.
 
   Информишите се о свему што се дешава, али немојте стално пратити вести о вирусу, јер се тиме ствара додатна анксиозност.  Посебно је важно да се информишете из званичних, поузданих извора.
 
   Усредсредите се на оно на шта можете да утичете, а то су мере заштите. Деца треба да знају зашто је важно понашати се у складу са препорукама и да те мере и сами примењују.
 
   Било би најбоље да вести о корона вирусу пратите без присуства деце. Ако ипак нешто гледају и слушају са вама, после тога разговарајте са децом и нагласите им оно што је позитивно, што даје наду и охрабрује (н.пр. “толико и толико људи је излечено”, “научници заједно раде на вакцини против вируса”). Можда ће деца за то време имати потребу да седну близу вас, или у ваше крило, чак иако то иначе не траже – одговорите на ту њихову потребу. Они траже сигурност и ви сте у овој ситуацији скоро једини који то могу да им пруже.
 
   Важно је да ваша деца имају организовано време и да одрже рутину у свакодневним активностима. Kорисно је за њих што имају наставу,  и у образовном и у психолошком смислу, јер свакодневно имају обавезу да прате часове и то у одређено време. Важно је да раде и домаће задатке – кад и колико ће их радити највише зависи, као и до сада, од њих самих и од тога колико ћете ви подстицати њихову одговорност. Kолико ће у томе бити успешни, мање је важно у овим ванредним околностима. Kао и у редовним околностима, на то ће утицати њихова мотивација, способности, особине личности... а уз то и како се сналазе у овој битно измењеној ситуацији. Важно је да редовно прате часове и да се труде да ураде оно што треба.
 
  У складу са својим пословним и другим обавезама и са читавом ситуацијом, помозите да њихови дани буду испуњени.
 
   Пошто се настава одвија на даљину или он-лине, усмерите децу да највећи део слободног времена проводе без телефона или рачунара, у игри са братом, сестром, вама... Ако сте у могућности, будите бар у кратком периоду у току дана у некој заједничкој активности, нашалите се и поиграјте са њима, тако ћете сви бити опуштенији.
 
   Деца имају већу потребу за кретањем него одрасли, па им омогућите да се крећу у затвореном простору и-када је то безбедно-на отвореном.
 
   Усмерите своју децу да чешће позову телефоном своје бабе, деде, родбину са којом се сада не виђају. Свима намаје важна комуникација, а посебно старијима који су сада највише изоловани.
 
   Родитељи су модели за своју децу. Ако деца виде да поштујете мере заштите од ширења вируса, и они ће их поштовати. Ако виде страх и панику, и они ће их осећати. Ако им покажете оптимизам, и они ће размишљати позитивно.


 
ЧУВАЈТЕ ФИЗИЧKО И МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ-СВОЈЕ И ВАШЕ ДЕЦЕ!
 
УKОЛИKО ВАШЕ ДЕТЕ ИМА ПРОБЛЕМА, А СМАТРАТЕ ДА НЕ МОЖЕТЕ САМИ ДА МУ ПОМОГНЕТЕ, ОБРАТИТЕ СЕ ЗА САВЕТ НА МЕЈЛ АДРЕСУ
[email protected]


 
ШKОЛСKИ ПСИХОЛОГ