ОШ " Бата Булић " - Петровац на Млави
Школска библиотека


 
Наша школска библиотека налази се у приземљу школе  и располаже простором од 54m². Библиотека је уједно и читаоница са 25 столица, па се тај простор често користи као учионица и место за одржавање састанака, седница и предавања. Корисници библиотеке су сви ученици и наставници школе.
Библиотека је омиљено место где се ученици окупљају да проведу слободно време у паузи између часова, позајме књигу, читају енциклопедије, раде групне радове. Библиотека поседује интернет везу и један персонални рачунар.
Библиотека располаже са преко 12.000 наслова  и настоји да из године у годину прати освежење књижног фонда новим насловима. Од расположивих  књига су првенствено књиге - обавезна лектира од I – VIII разреда и дечја белетристика. Ту су и бројна дела класичне и савремене књижевности, публикације популарне науке, разни приручници, речници, енциклопедије, стручна литература за наставнике и ученике, која подразумева праћење редовне наставе по предметима, као и уџбеници разних издавача и едукативни материјал за рад са децом са сметњама у развоју.
Делатност школске библиотеке саставни је део васпитно – образовног и библиотечког система и директно је укључена у наставни процес и учење. Стварајући код ученика љубав према књизи као извору знања, као и подизањем свести о вредностима националне културе, а посебно језика, уметности и науке, од ученика се ствара читалац. У оквиру рада библиотеке, често се организују радионице различитог садржаја, како би се на тај начин код деце подстакла креативност и инвентивност.
Библиотека активно сарађује са свим стручним већима и секцијама у школи, учествује у школским акцијама и у обележавању важних датума. Сваке године библиотека бива обогаћена са по неколико стотина нових књига.

Библиотекар, Светлана Павловић.
 
 
 


 

Светски дан књиге за децу

2. априла обележава се Међународни дан књиге за децу. Установљен је у циљу промоције дечје књижевности и читања како би се скренула пажња на потребе најмлађих читалаца.
 У свету се обележава од 1967. године, на дан када је рођен Ханс Кристијан Андерсен, дански писац, творац Мале Сирене, Ружног Пачета и бројних других бајки које су улепшале детињство многих генерација.
  У Србији је 1997. године,  у циљу промовисања дечје књижевности, уведена награда “Доситејево перо” на основу конвенције Уједињених нација о правима деце да најмлађи у име својих вршњака изразе суд о ономе што је за њих написано.
Влада Шведске, у циљу промоције дечје књижевности, додељује награду “Астрид Линдгрен” у част ауторке романа “Пипи Дуга Чарапа”.
  И зато, изабери своју књигу, улепшај себи дан, заплови у неки нови и лепши свет и створи своју магију!