ОШ " Бата Булић " - Петровац на Млави
САОПШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ

Датум: 10. Maj 2023 02:39 Категорија: Новости

 
            Поштовани родитељи,
 
          Ових дана сви смо дубоко потресени трагичним  догађајима у Београду и Младеновцу. Потребно је да деца – Ваша деца, наши ученици – осете помоћ и подршку одраслих, код куће и у школи, како би лакше превазишли стрес.
          Дете овог узраста може имати различите реакције на овакве догађаје – осећајне (страхови, тешко контролисање љутње, туга, склоност ка повлачењу и осамљивању...), мисаоне (расејаност, брига за своју сигурност и сигурност блиских особа, осећај бесмисла, потреба да се често прича о догађају...), телесне (ноћне море, несаница, стални умор, мучнина...) и сметње у понашању (губитак интересовања за игру и дружење, претерана зависност од других људи...). Оне су у оваквој ситуацији уобичајене и нормалне.
          Међутим, ако Вам се учини да дете, без обзира на Вашу помоћ и подршку, показује све јаче и бројније знаке стреса, треба да потражите стручну помоћ – можете се обратити психологу и педагогу у школи, као и лекару и психологу у другој установи (нпр. у Дому здравља). Исто тако, можете потражити стручну помоћ уколико Ви сами осећате да Вам је потребна подршка.
 
Шта Ви можете да урадите?
 

  1. Помозите детету да се осећа сигурно уз Вас – Вашим присуством, бригом о њему, заједничким активностима.
  2. Проводите више времена са дететом. Не дозволите да Вас мање битне ствари, а поготово мобилни телефон (чак ни информације о овом догађају) спречавају да учествујете у животу свог детета.
  3. Саслушајте дете сваки пут када жели да разговара о стресном догађају. Покажите детету да га слушате. Питајте га шта зна, шта је чуло и како се осећа у вези са тим. Дозволите му да осећања изрази у игри, цртежом...
  4. Разговарајте са дететом о осећањима и бригама које има. Поделите са дететом тугу, страх, бригу, збуњеност. Ако саосећате са њим и са другим људима, онда дете учите емпатији.
  5. Пратите понашање детета, промене у понашању и расположењу. Када приметите промене, разговарајте са дететом о томе. Ако у том тренутку не жели да разговара, нека осети да сте ту за њега и да увек може да Вам се обрати.
  6. Подстичите дете на активности које иначе воли и учествујте и Ви у тим активностима (слушање музике, спорт, цртање...).
  7. Покажите детету љубав чешће него иначе!

                                                                                                    психолог и педагог