ОШ " Бата Булић " - Петровац на Млави
Иновације у настави - ,,Паметне фасцикле"

Датум: 02. Mart 2021 23:29 Категорија: Новости

      У одељењу I/2 од почетка школске 2020/2021. године примењује се иновативна метода ,,Паметне фасцикле"у настави. Знања о оваквом начину рада учитељица Биљана Животић стекла је на семинару ,, Паметне фасцикле, слагалице, да ученик учи, вежба, зна".
     

      Рад са фасциклама подразумева самостални рад ученика на креирању садржаја и изгледа фасцикле. Сваки ученик има своју фасциклу, а од учитеља добија различите материјале и задатке као изворе знања, које самостално решавају, тумаче, повезују, интегришу у системе знања, а затим их лепе у своје фасцикле. Такође се користе и различити мултимедијални садржаји.
      Предности оваквог начина рада су вишеструке, јер укључују многобројне активности ученика које подстичу учење, самосталност у раду, развијање индивидуалних способности и афинитета, развијање функционалних знања, развијање међупредметних компетенција, напредовање ученика...
      До сада је у одељењу реализовано неколико тема: Сачувајмо своје здравље, Сналажење у простору и времену, Нова година, Услови за живот, Биљни и животињски свет. Свака тема је рађена у фасциклама одређене боје.
      ,,Паметне фасцикле", као продукти рада ученика, одлично су средство које помаже учитељу да прати рад ученика, њихово напредовање и процену њихових индивидуалних постигнућа.